6 apr. 2008


Gama laptop-urilor ieftine destinate instruirii şcolarilor şi altor persoane aflate la primul contact cu calculatorul se va îmbogăţi din 28 februarie 2008 cu modelul the ONE. Acesta va fi lansat în cadrul expoziţiei educaţionale din Marea Britanie, Education Show 2008.
Compania Elonex nu oferă foarte multe detalii pe pagina oficială despre performanţele tehnice ale produsului şi nici despre partea de software. ONE este un laptop ultraportabil care permite accesul la Internet prin reţele wireless şi are programe de bază: navigare pe Internet, e-mail, procesare de text şi calcul tabelar, care nu vor necesita putere mare de procesare. Acestea sunt indispensabile pentru formarea îndemânării copiilor în lucrul cu calculatorul. Preţul unui astfel de laptop va fi de aprox. 100 £ (~200 USD).
Guvernul britanic susţine implementarea acestui proiect în sistemul educaţional. Secretarul de Stat pentru Şcolari şi Familie insistă asupra avantajelor instrumentelor IT faţă de cele tradiţionale în procesul de învăţare, şi asupra faptului că de aceste metode moderne pot beneficia toţi copiii, indiferent de mediul social din care provin.
După cum se vede, ideea lansată de Nicolas Negroponte a fost preluată de altfe firme care şi-au lansat propriile versiuni de laptopuri pentru şcolari. Ţinta pe care OLPC şi-a propus-o - laptopul de 100 USD - a întâmpinat însă numeroase obstacole care nu au permis atingerea preţului vizat. În schimb, se pare că piaţa laptopurilor ieftine va înregistra o concurenţă serioasă.
ACTUALIZARE: Elonex One a fost lansat!
Suntem în sfârşit în posesia datelor tehnice. Laptopul este dotat cu un procesor LNX Code 8 Mobile cu o frecvenţă de lucru de 300 MHz, are 128MB (opţional 256 MB) DDR-II SD RAM, iar stocarea se face pe o memorie flash „on-board” de 1 sau 2 GB, optimizată pentru sistemul de operare Linux (capacităţi suplimentare de 2, 4, 8, 16 GB pot fi achiziţionate separat). Elonex ONE are o greutate de aprox. 1 kg, un ecran LCD cu diagonală de 7" şi este alimentat cu o baterie cu 3 celule (aproximativ 4 ore de autonomie) sau printr-un adaptor la reţeaua de electricitate.
Pe lângă cele menţionate mai sus amintim şi două porturi USB 2.0, tastatură detaşabilă QWERTY, două emulatoare pentru mouse, precum şi conectarea la Internet prin Wireless, Ethernet sau Bluetooth. Cum era de aşteptat, pe acest dispozitiv rulează un sistem de operare Linux - pe nume Linos 2.6.21.
Probabil linuxul va compensa la capitolul viteză deoarece partea de hardware e destul de slabuţă, iar de procesoul LNX Code 8 Mobile nu am auzit nimic până acum.

0 Comments:

Post a Comment



Pana acum oameni mă citesc. O poţi face şi tu dacă te abonezi prin orice Add to Google Reader or Homepage feedreader