24 mai 2008

Copii care fug de acasa

Peste 3.200 de copii romani au disparut de-acasa in ultimul an.

Ziua in care fug copiiiIn ultimul an, potrivit datelor inregistrate de Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia de Investigatii Criminale, au fost sesizate 3.285 de cazuri de disparitii, 95% fiind plecari voluntare. Majoritatea copiilor care au decis sa plece de acasa au varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Specialistii au stabilit ca 3,5% din cazurile sesizate reprezinta disparitii accidentale (rapiri, inec, accidente auto sau feroviare) si 1,5% disparitii ingrijoratoare, cauzate de agresiuni, rapiri, sechestrari sau exploatari sexuale. Ziua Mondiala a Copiilor Disparuti a inceput sa fie celebrata din 1983 in Statele Unite, iar pe plan international din 1986, pe fondul inmultirii alarmante a cazurilor de disparitii in randul copiilor.

Floarea de nu-ma-uita, in parcul IOR

Ziua Internationala a Copiilor Disparuti este aniversata astazi in 15 tari membre ale Federatiei Europene pentru Copii Disparuti si Exploatati, printre care se afla si Romania. Pentru a marca aceasta data, aproximativ 500 de copii, adolescenti si parinti sunt asteptati astazi, intre orele 11.00 si 17.00, in parcul Al.I. Cuza (fost IOR), unde cei mici vor fi pictati pe fata si se vor delecta cu spectacole de pantomima, desene pe asfalt si concursuri de grafitti. Copiii vor putea urmari spectacolele de teatru de papusi „Hansel si Gretel“ si „Naiul fermecat“.

Castigatorii concursurilor de desene pe asfalt care vor reusi sa redea cat mai sugestiv tema acestei zile vor fi premiati cu bratari, baloane si insigne cu simbolul Zilei Mondiale a Copiilor Disparuti, floarea de nu-ma-uita.

Spectacole in Oraselul Copiilor si Parcul Tineretului

„Disparitia si exploatarea sexuala a copiilor este o realitate crunta, care a depasit de mult frontierele unei singure tari. Vorbim despre un fenomen care din pacate ia amploare, desi cu greu s-ar putea imagina un fapt mai dureros decat acela al copiilor disparuti sau abuzati sexual“, a declarat presedintele Focus, Mihaela Geoana.

Organizatia „Salvati Copiii“ organizeaza, tot astazi, alaturi de Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, din cadrul Inspectoratului General de Politie, doua evenimente stradale, prin intermediul unui punct mobil, ce va fi instalat la ora 11.00 in Oraselul Copiilor si la ora 13.00 in Parcul Tineretului.

SOLUTII

> In cazul in care copilul este nelinistit si nu doreste sa vorbeasca cu dumneavoastra despre ce-l framanta, indrumati-l spre un adult in care are incredere si care-l poate ajuta.

> Daca cel mic minte in mod repetat in legatura cu scoala, cu prietenii, cu iesirile in oras, va dispar bani sau obiecte din casa, aduce lucruri care nu-i apartin si carora nu le poate justifica prezenta, acestea pot fi semne care indica o iminenta fuga de acasa.

> Invatati-l ca fuga de acasa nu este solutia pentru problemele sale.

> Aratati-i riscurile la care se expune plecand de acasa.

> Apelati la un psiholog.

0 Comments:

Post a Comment



Pana acum oameni mă citesc. O poţi face şi tu dacă te abonezi prin orice Add to Google Reader or Homepage feedreader